Terug naar het overzicht

Lezing Koen Schoors - Alles wordt anders... en beter

Emagine Center, Antwerpen - donderdag 8 mei 2025
Naar aanleiding van zijn boek “Alles wordt anders... en beter” (Borgerhoff & Lamberigts, 2024)
Georganiseerd door Rethinking Economics Antwerp & EBBC
tekst: Lieven Hérie / Stichting Lodewijk de Raet

“We komen uit een tijdperk van grenzeloze globalisering. Nu is het tijd voor een andere logica: een logica van nabijheid, vertrouwen en samenwerking.”

- Koen Schoors

Op 8 mei deed professor Koen Schoors een krachtige en tegelijk hoopvol betoog dat aansluit bij het gedachtengoed van Florerende Gemeenschap. Gastheer Eddy Van Hemelrijck was de kritische interviewer van dienst en liet de professor omstandig zijn inzichten uiteenzetten.

Met zijn boek “Alles wordt anders... en beter” biedt Schoors geen klassieke economische analyse, maar een breed maatschappelijk perspectief op verandering. Een perspectief dat resoneert met velen die vandaag bouwen aan nieuwe vormen van verbondenheid en gemeenschapszin.

Van globalisering naar lokale veerkracht

Schoors stelde onomwonden: het tijdperk van ongelimiteerde globalisering raakt stilaan uitgeput. De economie van morgen zal opnieuw meer lokaal verankerd, socialer gedragen en ecologisch begrensd zijn.

“We hoeven niet terug naar vroeger, maar we mogen wel breken met een model dat menselijke relaties, natuur en lokale structuren onder druk zet.”

- Koen Schoors

Hij wees op veranderende waardeketens, energieverschuivingen en de opkomst van nieuwe sociale infrastructuren. In plaats van schaalvergroting en versnelling, komt er ruimte voor vertraging, nabijheid en een groter commons-denken.

Vertrouwen als kernwaarde

Wat Schoors bijzonder helder maakte: vertrouwen is geen bijzaak in de economie, het ís de kern van gezonde samenlevingen. Net daar ligt ook de overlap met waar Florerende Gemeenschap zich rond organiseert: hoe kunnen we samenlevingsmodellen versterken waarin mensen ruimte krijgen om samen te leren, eigenaarschap te delen en tot gedeelde actie te komen?

Een uitnodiging tot collectieve intelligentie

Het gesprek eindigde met een uitnodiging tot reflectie: kunnen we vandaag het nieuwe al activeren, zonder te blijven hangen in het oude? Schoors pleitte voor meer samenwerking tussen disciplines en bedrijven, open kennisdeling en inclusieve besluitvorming. Principes die het Bondgenootschap vandaag al in de praktijk brengt.

Deze lezing bevestigde wat velen binnen Florerende Gemeenschap intuïtief al aanvoelen: we staan op een kantelpunt. Niet alles zal vanzelf beter worden, maar de voorwaarden zijn er wél om samen te bouwen aan een andere toekomst: eentje waarin verbondenheid, lokale ankerpunten en zorg voor de gemeenschap opnieuw richting geven.